Marius Dănuleț: Această generație ”luată de la zero” se bătea cu orice națiune
Fostul selecționer al echipei naționale de junioare formată din jucătoare ale generației 2006-2007 a fost deranjat de conținutul Raportului de activitate privind participarea la Campionatul Mondial al Lotului Național de Junioare. Marius Dănuleț, care a câștigat cu această generație Jocurile Mediteraneene și s-a clasat pe locul 2 la Openul European și la Festivalul Olimpic al Tineretului European, ne-a trimis o replică ce conține și un set de întrebări pentru conducerea federației.
”Având în vedere articolul apărut în publicația dumneavoastră referitor la concluziile staff-ului tehnic al Naționalei de Junioare după participarea la Campionatul Mondial din China, în care, pentru a justifica un eșec istoric al generației junoare (locul 17 CM, cea mai slabă clasare la această categorie de vârstă), se aduc justificări de genul ” în toată această perioadă (zece luni), ne-am lovit de lipsa bazei în ceea ce privește pregătirea fizică și tehnică” sau ”la fiecare convocare, a trebuit să reluăm lucrurile aproape „de la zero” și chiar dacă primeau program individual, sportivele se întorceau la fel de nepregătite”, aruncându-se voalat vina pe sportive și pe cluburile de proveniență ale acestora și având în vedere că am lucrat încă de la început cu această generație până în vara anului 2023, precizez următoarele:
- Chiar dacă am început munca alături de colegii din staff, încă de la începutul acestei generații, nu am considerat că ”le-am luat de la zero”. Ba din contră, sportivele aveau un fond bun, cu dorință imensă de afirmare și cu un sprijin necondiționat din partea cluburilor de la care proveneau.
- Această generație căreia, conform afirmațiilor staffului, ”îi lipsește baza în ceea ce privește pregătirea fizică și tehnico-tactică”, pe întregul parcurs până după Campionatul European din Muntenegru, a reușit să ajungă să se ”bată” de la egal la egal cu orice națiune și chiar a obținut rezultate bune, egalând sau chiar întrecând performanțele altor generații la aceleași competiții la care au participat: locul 1 la Jocurile Mediteraneene (la fel ca generația 2000-2001 în anul 2017), locul 2 Openul European din Suedia și calificare la FOTE Maribor (cea mai bună clasare din istorie), locul 2 la FOTE Maribor (la fel ca generația 2000-2001 la FOTE Gyor 2017), locul 11 la Campionatul European (jucând de la egal la egal cu Franța și Ungaria) și calificare la Campionatul Mondial. Toate aceste rezultate nu puteau fi obținute sub nicio formă, dacă sportivele nu aveau ”o bază” în ceea ce privește pregătirea fizică și tehnico-tactică”!
- După plecarea staffului (subsemnatul și colegii mei) de la lotul național, acesta a beneficiat de condiții de pregătire cel puțin la fel de bune ca până atunci, dar și cu aportul unui preparator fizic, de care noi nu am putut beneficia (pentru că un fost secretar general de FRH a afirmat ”ce îți trebuie ție preparator fizic la lotul național…?”), iar când am beneficiat, a fost pe cheltuiala proprie!
- Cu privire la afirmația ”pe tot parcursul pregătirii am pus accentul pe ECHIPĂ.”, se pare că doamna antrenoare a uitat de noțiunea de ”ECHIPĂ” atunci când a ales să arunce vina pe ”lipsa bazei de pregătire fizică, și tehnico-tactică” a sportivelor, lăsând impresia generală că rezultatul obținut la Campionatul Mondial din China este absolut vina sportivelor!
Cunoscând foarte bine potențialul acestei generații, precum și cât și cum s-a muncit cu această generație, adresez următoarele întrebări:
- Cine a făcut selecția la acest lot național începând cu prima acțiune din noiembrie 2023 și până după Campionatul Mondial din China și de ce au fost convocate sportive nepregătite și fără să posede ”o bază” privind pregătirea fizică și tehnico-tactică?
- Cum a permis fostul secretar general Viorel Mazilu, actualmente Director Tehnic al FRH, să nu fie respectată tocmai propria strategie trasată în primăvara anului 2023 (la ședința FRH de după Trofeul Carpați de Junioare de la Brăila), PRIN CARE SE INTERZICEA ANTRENORULUI DE LA ACEASTĂ GENERAȚIE ȘI NU NUMAI, SĂ FOLOSEASCĂ JUCĂTOARE DREPTACE PE POSTUL DE INTER DREAPTA ȘI EXTREMĂ DREAPTA, PRECUM ȘI CONVOCAREA SPORTIVELOR DE LA O GENERAȚIE MAI MICĂ LA UNA SUPERIOARĂ? Este cunoscut faptul că, la Campionatul Mondial din China, au fost luate și au jucat sportive dreptace pe postul de inter dreapta și o sportivă de la generația 2008-2009.
- Care a fost aportul staff-ului pe parcursul anului până la Campionatul Mondial din China, pentru a ”ridica” această generație de la nivelul ”ZERO”?
- Există vreo legătură de cauzalitate între prezenta Directorului Tehnic Viorel Mazilu la Campionatul Mondial și clasarea istorică rușinoasă (locul 17 )?
- În urma raportului staff-ului tehnic transmis către FRH, care sunt concluziile FRH și ce măsuri s-au luat împotriva celor responsabili de decăderea handbalului juvenil feminin românesc la nivelul minim istoric?
- Cu ce au greșit sportivele din această generație,
- de președintele FRH nu a binevoit nici până în prezent să supună votului Consiliului de Administrație al FRH, solicitările scrise ale subsemnatului pentru premierea sportivelor în urma rezultatelor obținute la Jocurile Mediteraneene și Open Suedia?
- pentru că nici până în prezent nu și-au primit drepturile financiare în urma calificării echipei naționale la Campionatul Mondial din China?
- de sunt găsite singurele vinovate pentru eșecul din China?
- Cine a hotărât, peste propunerile și voturile Subcomisiei Tehnice de Junioare (Cristian Gherman – CSM București și Ovidiu Mihăilă), numirea antrenoarei principale la această generație și cât își asumă acum această ”numire”?
- De ce aceste Rapoarte de Activitate, sau măcar concluziile, nu sunt publicate pe site-ul oficial al FRH?
- Care mai este la momentul actual strategia FRH cu privire la redresarea handbalului juvenil în general și a celui juvenil feminin, în special, având în vedere că nu se respectă cele stabilite anterior?
- Cu ce sunt ajutate cluburile de copii și juniori, de către FRH, pentru a nu mai trimite la loturile naționale sportive care nu au ”baza” în ceea ce privește pregătirea fizică și tehnico-tactică?, având în vedere că arbitrajul românesc este sprijinit de FRH prin următoarele măsuri:
- Mărirea baremurilor de arbitraj inclusiv la copii și juniori.
- Organizarea de către FRH a 2 acțiuni de perfecționare a arbitrilor, pe când antrenorii au parte pe propria cheltuială (cazare, masă, taxă de participare) de un singur curs de perfecționare.”
Marius Dănuleț