Ionuț Tița: S-au făcut multe greșeli în apărare deoarece am introdus un sistem nou
Naționala de cadeți a participat, în această săptămână, la Jocurile Mediteraneene, desfășurate în Tunisia, unde a terminat pe locul 8, după o victorie și cinci înfrângeri. Iată concluziile formulate de selecționerul Ionuț Tița.
A fost un turneu provocator și solicitant, unde am făcut parte dintr o grupă destul de grea, drept dovada echipele care au mers mai departe din grupa noastră au luat medaliile de aur și respectiv bronz. Am încercat să jucăm un handbal în viteză, unde am pus accent pe faza a doua și pe repunerea rapidă, de aici și foarte multe greșeli. În primele 2 meciuri am reușit foarte puține lucruri din cele propuse. In meciul 3, cel contra Turciei, echipa care acum 3 săptămâni ne învinsese, am reușit sa avem un meci foarte bun și să câștigăm la 11 goluri. A urmat meciul cu Spania unde am început foarte bine, conducând cu 3-1, după care au aparut multe greșeli personale în încercarea de a juca cât mai rapid și nu am mai putut reveni. În meciul cu Grecia am câștigat prima repriză, după care în repriza a 2 a am fost conduși la 4 goluri și am revenit pe tabelă în mai puțin de 4 minute, dar ratând victoria pe final. În ultimul meci contra Muntenegrului toate reprizele au fost egale, cei din Muntenegru câștigând la 7 m. Au apărut pe toată durata turneului multe greșeli în apărare deoarece am introdus un sistem nou de apărare, cel cerut de FRH. Cei care lucrează cu tinerii sportivi știu cat de greu se implementează un sistem de apărare nou. În final, le mulțumesc tuturor antrenorilor pentru colaborarea și deschiderea avută către echipa națională.
De asemenea, Ionuț Tița a ținut să dea o replică Ramonei Farcău, care a semnalat anumite aspecte privitoare la naționala de cadeți (citiți AICI).
Referitor la cele declarate de doamna Ramona Farcau țin să o anunț ca au fost 11 echipe, nu 8. Grecia nu este o echipă slabă, este o echipă care s-a dezvoltat foarte mult, în acest turneu a câștigat contra echipei din Muntenegru, a pierdut contra Serbiei la 1 gol, si pe final a pierdut cu Italia (echipa care a jucat semifinala). Acum 7 ani am fost in 2 turnee in Grecia cu echipa de club si inca de la acea vreme ei investeau foarte mult in handbal. Asa cum spune doamna Farcau, pe data de 26 decembrie (a 2 a zi de Craciun) am avut o discuție, dar în care îmi spunea de un sportiv de-ai dânsei, nicidecum de alți sportivi. Nu am spus nici măcar o secundă ca nu am timp și ca nu este buget pentru trialuri, ba din contră i-am spus ca o să-l rog pe antrenorul federal să mai organizăm un trial, cu toate acesta i-am transmis ca o să fiu foarte atent în meciul în care ne vom întâlni în campionat la sportivul respectiv deoarece ducem lipsă de sportivi pe acel post. Pe data de 26.01 am avut meciul direct, puteți găsi meciul din data respectivă pe site-ul FRH (scor final RFH-TEC 24-47). Am discutat de foarte multe ori cu antrenorii jucătorilor convocați despre lucruri pe care le putem face împreună pentru dezvoltarea lor. Pentru aceste rezultate cu siguranță nu o să dăm vina pe sportivi ca vin nepregatiti de la cluburi. O sa analizam, o sa vedem unde am greșit, unde trebuie sa muncim mai mult. Sunt foarte mulți sportivi care au fost la acest lot și care vor mai veni, pentru ca avem nevoie de orice sportiv. Personal urmăresc progresul pe termen lung, nu de moment, așa cum am făcut și la echipa de club, iar cine vrea să urmărească rezultatele, le poate găsi foarte ușor. Pentru mare parte din noi urmează turneele finale și semifinale la j1, j2 unde așteptăm să-i vedem la treabă și sa găsim cat mai multe variante pentru România, indiferent cine este antrenor.
Foto: Facebook FRH.