Naționala de cadeți a terminat pe locul 8 Jocurile Mediteraneene
Naționala de cadeți și-a încheiat parcursul la Jocurile Mediteraneene din Tunisia cu două înfrângeri. După ce au terminat pe locul 4 în grupă, tinerii handbaliști români au pierdut ambele jocuri pentru locurile 5-8, cu Grecia (25-28) și Muntenegru (25-27), încheind competiția pe locul 8.
ROMÂNIA – GRECIA 25-28 (7-6, 10-10, 8-12)
România: Orban, Bălan, Zaharia – Mazilu 9, Colțoi 6, Bucurică 4, Comanici 2, Selegean 2, Csog 1, Tofan 1, Jurma, Metea, Chiruț, Lupu, Din, Jozsa. Antrenori: Ionuț Tița, Ionuț Rouă.
ROMÂNIA – MUNTENEGRU 25-27 (7-7, 8-8, 8-8), după executarea aruncărilor de departajare
România: Orban, Bălan, Zaharia – Comanici 6, Selegean 5, Bucurică 4, Colțoi 3, Chiruț 2, Mazilu 2, Jurma 1, Lupu 1, Jozsa 1, Metea, Csog, Din, Tofan.
În loc de concluzii, vă oferim opinia unei persoane mai mult decât avizate, Ramona Farcău, publicată pe pagina de Facebook a clubului Olympic RFH.
Dacă fotbalul românesc are „Generația de Aur” si mai nou „Generația de Suflet”, handbalul masculin românesc are „Generația Talent”, respectiv generația juniorilor 2008-2009. Aceasta generație a beneficiat de un interes special, din partea federalilor. Argumentele sunt două.
Primul, de natură emoțională, este dat de faptul că titulari și lideri ai acestei generații sunt fiul Presedintelui FRH si fiul fostului Secretar General, în prezent Directorul Tehnic al FRH. Și sinceri sa fim, ce părinte nu s-ar preocupa excesiv de viitorul propriului copil, în detrimentul altora?
Trecând peste argumentul emoțional, urmează ceea ce ne doare cel mai tare și anume managementul care miroase a faliment. Aceasta generație este formata în proporție de 40-50% din sportivi ai echipei „Talentul este Cheia”, acolo unde Presedintele Din si Directorul Tehnic Mazilu au pus primele cărămizi ale unui proiect în handbalul românesc, în calitate de manageri. Antrenorul lotului național de juniori este Ionuț Tiță, antrenor deopotrivă al echipei TEC (și arbitru, dar asta contează mai puțin). Deși sunt mulți profesioniști îndreptățiți să ocupe postul de selecționer al acestei generații, Viorel Mazilu l-a numit în această funcție cu greutate, considerându-l cel mai bun antrenor de juniori din România!
Recent „Generația Talent” a participat la Jocurile Mediteraneene, acolo unde a obținut locul…8️⃣ din tot atâtea participante. Practic echipa antrenata de „cel mai bun antrenor din handbalul masculin de juniori” a fost victima tuturor echipelor prezente, mai puțin a Turciei. Oameni buni, gândiți-vă că aceasta echipa despre care Presedintele Din spunea că va reda demnitatea României în competitiile internationale, a ajuns sa fie învinsă de…Grecia și de Muntenegru! O catastrofa! Dar, deh e mai greu când arbitrii nu îți permit sa faci depășirea pe 4-5 pași și nici nu au auzit vreodată de localitatea Mizil.
Timp de 3 ani handbalul juvenil romanesc a așteptat conceptul metodologic național, spunându-se că acesta este testat întâi la nivelul loturilor naționale, iar ulterior va fi livrat cluburilor. Deci în timp ce cluburile așteptau „conceptul minune” aceasta generație se bucura de acesta, atât la TEC, cat si la Lotul National. Dacă așa arată însă conceptul național unitar, mulțumim, dar nu ne trebuie!
În iarna l-am contactat personal pe selecționerul Ionuț Tiță, pentru a-i atrage atenția asupra selecțiilor subiective și asupra modului în care înțelege să trateze lotul național al României, un proiect de țară, nu unul de familie. Am avut un dialog civilizat, în care mi-a expus faptul ca își asumă selecțiile, ca preferă să cheme la lot jucatorii de la TEC întrucât „aceștia cunosc conceptul de joc, știu ce cere de la ei, avandu-l antrenor la echipa de club, jucători pentru care garantează, în perspectiva competițiilor europene” care urmează.
I-am explicat, argumentat, că în țară sunt copiii care chiar merita șansa de a fi văzuți și evaluați (și nu ma refer strict la cei de la Olympic; am văzut sportivi extraordinari prin țară, care merită să fie la lot). Mi-a spus că are lotul format si ca nu mai are nici timp, nici buget sa organizeze trialuri.
Trecând peste aceasta viziune care ridică multe semne de întrebare, rămâne totuși o problemă care privește handbalul românesc: dacă aceasta echipa națională, creată după chipul și asemănarea lui Din&Mazilu&Tiță, după 4 ani în care s-au canalizat toate energiile în jurul ei, va eșua, dovedind ca proiectul „Generația Talent” a fost praf în , cine si cum va răspunde pentru falimentul unei generații? Iar când spunem „falimentul unei generatii” nu ne referim la „Generația Talent” ci la sutele de sportivi care au visat ca pot evolua pentru și cărora „cel mai bun antrenor de juniori” nu l-a dat nicio șansă! Lor cum le redăm timpul pierdut, eforturile depuse, energia consumată și speranțele ca drumul ales este cel corect? Cum vom repara ceea ce am demolat cu bună știință, sub pretextul „redării demnității nationale”?
Atenție, actualii jucători nu au nicio vina pentru umilința pe care handbalul juvenil masculin românesc trebuie sa o îndure. Cineva însă trebuie să răspundă pentru deriva în care ne aflăm, iar toți ceilalți, adică reprezentanții CLUBURILOR DE JUNIORI din țară sa se ridice în picioare si să adreseze întrebări pertinente! Altfel, vom ajunge în situația în care România A va mai câștiga doar împotriva României B.
Dacă vom închide în continuare ochii, vorbind doar pe la colțuri, handbalul românesc nu va avea nimic de câștigat. Așteptăm cu nerăbdare analiza Comisiei Tehnice a FRH, cu privire la evoluția lotului național de juniori 2008-2009. Sperăm ca onorabilii membri ai Comisiei sa aibă curajul sa facă o analiză pertinenta, iar domnul Tiță sa nu invoce argumente cartașiste, spunand ca „jucatorii au venit nepregătiți de la echipele de club”, reamintindu-i faptul ca la club este tot domnia sa!
Foto: Facebook FRH.
În mare parte analiza d-nei este corecta dar bineînțeles cu exagerările de rigoare: au fost 10 participante (nu ca ar fi vreo scuza), 6 jucători din 16 de la TEC (dintre care 2 portari) matematic vorbind nu înseamnă nici 40% nici 50%. Dna a solicitat convocarea propriilor jucători la loturi doar pt a le închide gura părinților care ii „subventioneaza” afacerea și care se plâng de rezultatele echipei dar și de slaba pregătire a copiilor.
Un lucru este cert: pana când aceste naționale nu vor avea antrenor „dedicat” doar lor, selecțiile nu pot fi considerate corecte/clare/echidistante.
Pingback:Ionuț Tița: S-au făcut multe greșeli în apărare deoarece am introdus un sistem nou – Handbal Mania