Au revenit părinții în tribune, au revenit problemele
Ridicarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei de Covid-19 a readus publicul pe arenele de handbal. Ne amintim de imaginile cu părinții încercând să privească meciurile de afară, prin ochiuri de geam. Acum, ei au liber să-și vadă copiii pe teren, iar asta ar trebui să fie un lucru minunat. Din păcate, nu e întotdeauna așa, iar prezența celor mari în tribune la meciurile juniorilor se transformă uneori, de prea multe ori, într-un calvar pentru toată lumea. Am asistat în weekend la un astfel de meci, nu mai contează cine cu cine, însă părinții uneia dintre echipe au bătut sute de kilometri dus-întors doar pentru a face scandal și pentru a se răfui cu arbitrii. Au intrat chiar și în teren, au dat indicații, au contestat 90% din deciziile arbitrilor. Am primit multe semnale că acesta e departe de a fi un caz singular, ba dimpotrivă. Din ce în ce mai mulți părinți nu știu să accepte înfrângerea, nu știu să respecte munca antrenorilor și pe cea a copiilor.
”Și noi ne-am lovit de asemenea lucruri dar de la început am tăiat de la rădăcină asemenea situații chiar dacă a fost nevoie să renunțăm la copil”, ne-a transmis un antrenor care a dorit să-și păstreze anonimatul. Același antrenor ne-a oferit un document extrem de interesant, un dialog dintre o handbalistă și tatăl ei, pe care vi-l oferim nu înainte de a-i ruga pe cei care se regăsesc în acest dialog să-și lase copiii să se bucure de handbal.
– Tată, azi în timpul meciului m-am simţit foarte trista şi supărata. Dacă asta înseamnă ca eu să merg la şcoala de handbal să ştii că am să aleg să învăţ să cânt la pian.
– Te înţeleg fiica mea, aţi pierdut meciul şi nu a fost un lucru frumos.
– Nu tată, nu mă interesează deloc că am pierdut…
– Păi atunci sigur e din cauza colegelor tale care nu ţi-au pasat mingea. Şi eu am încercat să ii spun acest lucru antrenorului dar nu m-a ascultat.
– Nu tată, nu acesta e motivul!
– Dar ce se întâmplă? E din cauza arbitrilor? Din nefericire e vina acelora care îi trimit pe aceşti arbitri incompetenţi. Şi mai vine şi antrenorul care te pune să joci in aparare când tu poţi juca in atac
– Tată gata! Nu sunt trista pentru că am pierdut. Pentru mine nu e important. Când sunt pe teren, dau totul dar contează doar să mă distrez alături de colegele mele. Nu mă interesează arbitrul, este om şi poate greşi. Nu e problema că nu îmi pasează colegele mele pentru că de multe ori şi mie îmi place să mă joc cu mingea.
– Şi atunci fetita mea de ce eşti supărata?
– E atitudinea ta, tată! Urletele tale, sfaturile tale. Când ai spus acele cuvinte urâte arbitrului m-am simţit foarte prost. Apoi ai început să te cerţi cu părinţii celelaltei echipe şi să nu mai zic când ai început să strigi antrenorului de ce nu joc în atac.
– Dar fata mea eu fac aceste lucruri ca voi să câştigaţi şi să fiţi fericiţi…
– Tată, eu nu am nevoie să câştig, or a fi fericit e suficient ca eu să alerg cu zâmbetul pe buze şi cu mingea alături de colegii mei. TATĂ, data viitoare distrează-te alături de mine. Nu mai urla, lasă în pace arbitrul şi antrenorul, uită-te la meci şi lasă-mă să joc. Nu vreau decât să joc.
E adevărat ce spuneți că sunt cazuri când părinții își depășesc atribuțiile și exagerează in tribune dar de cele mai multe ori se întâmplă lucrul acesta datorita arbitrajelor părtinitoare carebpot fi numite oricum, dar nu corecte.
Așa cum copiii ar trebui sa fie lăsați să se bucure de handbal iar părinții să poată accepta înfrângerea echipei favorite, la fel și antrenorii și conducerea echipelor care sunt avantajate de aceste arbitraje ar trebui sa se uite în ograda proprie și să muncească mai mult, să-i învețe ce trebuie pe copii și lase deoparte aceste obiceiuri care nu fac bine nimănui.
Dacă sa validezi un gol adversarilor la care mingea a venit după ce ai ratat din zidul din spatele porții e normal, asta nu e întrecere sportiva. Sunt copii și trebuie încurajați de mici sa joace corect.
La toate nivelele de la juniori la seniori trebuie să ne BUCURĂM de acest sport frumos HANDBAL…. Dar ce te faci când vezi o greșală….a doua…deja” a treia greșală” de arbitraj nu mai este coincidență….când ARBITRUL….îți scoate mingea din plasă de 6-7 ori consecutiv…îți mută lovitura de la7 m pe linia de 9m….si mai sunt….Copiii noștrii TREBUIE să se bucure de handbal, de joc, să trăiască emotia jocului”să-i tremure șortul” pe ei… Lăsați macar juniorii să se bucure de plăcerea de a juca handbal…ANTRENORI….ARBITRII….PĂRINȚI….