7 hobby-uri indicate pentru sportivii de performanță

Viața extra sportivă este la fel de importantă pentru jucătorii profesioniști de handbal ca și modul în care se antrenează la sală. Orice detaliu contează atunci când vine vorba despre performanță, iar hobby-urile trebuie alese cu grijă.

De exemplu, nu este indicat ca un sportiv în activitate să se cațăre pe munte, această activitate presupunând un risc ridicat de accidentare. De asemenea, nu sunt recomandate hobby-urile care lasă timp puțin pentru odihnă. În schimb, sportivii se pot orienta spre următoarele 7 activități, care ar trebui să alunge stresul și să îi pregătească mental pentru confruntările de pe terenul de joc:

1. Scrisul

Punerea gândurilor pe hârtie (sau, mai modern, într-un fișier Word) este o activitate relaxantă, cu efecte benefice pentru eliberarea de stres. Sportivii pot scrie chiar despre disciplina în care activează, de la texte de analiză până la sfaturi pentru cei care doresc să înceapă o carieră în domeniu. În același timp, scrisul ajută la formarea îmbogățirea vocabularului și la o mai bună organizare a ideilor, concomitent cu posibilitatea de a crea o comunitate prin deschiderea unui blog personal.

2. Fotografia

Fotografia reprezintă un hobby foarte accesibil. În ziua de astăzi, nu mai este nevoie de un aparat sofisticat pentru a face poze de calitate, ci este suficient un telefon inteligent care nici măcar nu este foarte scump. Pasionații pot imortaliza peisaje din natură, clădiri sau chiar faze din meciurile la care asistă din calitate de spectatori. Această pasiune se poate transforma într-o sursă de venit, site-urile care vând fotografii de la evenimente sportive fiind la mare căutare.

3. Cititul

O altă variantă pentru timpul liber în cantonament – și nu numai – este cititul. Cărțile motivaționale sunt pe primul loc în preferințele sportivilor, urmate de cele autobiografice, ale unor atleți de succes. Oricare ar fi genul, o carte deschide noi perspective și „reglează” filtrele prin care este percepută lumea. Cititul propriu-zis poate fi înlocuit astăzi cu audio books (cărți audio), care pot fi ascultate la căști pe drum spre sala de sport sau în timpul plimbărilor.

4. Muzica

Muzica este un remediu pentru multe probleme, având un efect de relaxant. În același timp, melodiile preferate reprezintă o adevărată sursă de energie pentru om. Este știut faptul că, în timpul maratoanelor, a asculta muzică la căști este echivalent cu dopajul. Specialiștii recomandă ca un sportiv să se deconecteze măcar 30 de minute de la toate preocupările zilnice, exclusiv pentru a asculta muzică.

5. Jocurile video

În cantonament nu sunt prea multe opțiuni pentru petrecerea timpului liber. Cea mai populară metodă de relaxare este reprezentată de jocurile video, pe console sau pe internet. Fotbaliști joacă FIFA, dar există jocuri și cu alte sporturi, cum ar fi baschet sau handbal. De asemenea, sportivii se pot distra și cu sloturi România în variantă demo. În vogă sunt și jocurile de tip shooter, ce pot fi practicate în rețea.

6. Jocurile de societate

Multe jocuri de societate (Board Games) au regulamente simple și permit un număr mare de jucători, fiind ideale pentru cei care practică un sport de echipă. În plus, există jocuri de societate pentru toate categoriile de vârstă, de la copii și juniori la seniori. Ele sunt antrenante și testează atât spontaneitatea, cât și gândirea strategică. Fie remi, fie Monopoly, fie Catan, aceste jocuri sunt ideale pentru relaxarea de dinainte și de după meci.

7. Gătitul

Viața de sportiv înseamnă în primul rând o dietă echilibrată. Este foarte important ca profesioniștii să știe să îmbine utilul (încadrarea în caloriile recomandate) cu plăcutul (satisfacția gustului), iar dacă se pricep să și prepare mâncarea potrivită este cu atât mai bine. Există site-uri culinare cu rețete speciale pentru cei care doresc să fie activi și sănătoși, astfel că atleții pot învăța să gătească și, mai mult, să experimenteze în bucătărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *