Egal cu Ungaria, naționala de junioare a terminat neînvinsă Trofeul Carpați / Alin Bondar: „Există un nucleu bun în această generație!”

Echipa națională de junioare (2008-2009) a terminat la egalitate ultimul meci din cadrul Trofeului Carpați de la Craiova, 27-27 cu Ungaria. În iulie, Ungaria învingea România cu 21-17 la Openul European de la Göteborg și termina apoi competiția pe locul al treilea. După mai bine de trei luni, România a condus naționala maghiară tot meciul și a ratat victoria din cauza unor greșeli pe faza de atac, generate probabil de lipsa de experiență internațională.

Ungaria a câștigat Trofeul Carpați la golaveraj, însă România a arătat bine la acest turneu, cu câteva jucătoare ce promit mult și se poate spune că drumul cu noua conducere tehnică a început promițător.

Antrenorul Alin Bondar ne-a precizat că, la această acțiune, s-au urmărit patru obiective

1. Cunoașterea fetelor din toate punctele de vedere – ce pot fizic, tehnic, cum răspund la pregătirea tactică și, nu în ultimul rând, cum sunt ele ca persoane – (emotive, impulsive, etc);

2. Crearea unui grup unit, capitol la care s-a lucrat foarte mult în cele 8 zile. Totul s-a făcut împreună: masă – antrenamente – mers la magazin – ședințe – chiar și vizionarea de filme împreună;

3. Trasarea unor linii / trasee foarte simple pentru toate fazele jocului. „Fiind prima acțiune împreună nu am dorit să complicăm mult. În această acțiune, am pus doar o bază a ceea ce ar trebui să urmeze„, a precizat Alin Bondar.

4. Creșterea încrederii în forțele proprii. „Sperăm ca, prin jocurile acestea, să fi înțeles că potențialul lor este foarte mare. Dacă stăm să ne gândim, în cele 3 jocuri au fost conduse doar în primele 10 minute din jocul cu Cehia. Deci, pot lupta, pot face lucruri frumoase.”

În ce privește gradul de implicare a jucătoarelor, antrenorul naționalei de junioare a punctat: „cu mici excepții, implicarea lor a fost foarte bună. După primele 2 zile de pregătire, pot spune că antrenamentele au mers foarte bine. Există un nucleu bun în această generație!”

Iată ce ne-a spus Alin Bondar referitor la capitolul tactic:

”- am încercat să creștem nivelul defensiv, repliere, sistem 6-0 (cele mai multe ore acordate în antrenamente la această acțiune). Cred că sistemul 6-0 a fost plusul nostru în cele 3 jocuri. În ce privește replierea, a fost un mic progres, dar mai avem mult de lucrat aici;

– joc rapid – contraatac, faza a 2-a, repunere rapidă. Am încercat niște trasee – traseele există astăzi, fetele au înțeles unde și cum să se deplaseze, dar suferim încă la decizie. Încă ne este frică să luăm anumite decizii în timpul jocului;

– atac – cea mai grea muncă. Lipsește decizia în multe cazuri, asumarea în altele, am putea marca mai mult. Avem și probleme la jocul fără minge, deplasare, schimb de poziții și chiar și de prindere-pasare. Relațiile 1×1 și 2×2 nu sunt la un nivel înalt.”

În final, antrenorul principal al naționalei de junioare a declarat: „în viitorul apropiat vom încerca să luăm legătura cu toți antrenorii fetelor selecționate și să încercăm să colaborăm cu dânșii. Îmi doresc mult asta și sper să reușim. Vom încerca, de asemenea, să strângem cât mai multe informații despre această generație, vom încerca să mai vedem măcar 18-20 de jucătoare. Am cerut jocuri de pregătire puternice, pentru că aceste fete trebuie să simtă care este nivelul și că trebuie să facem mai mult pentru a reuși.”

ROMÂNIA – UNGARIA 27-27 (17-15) Arbitri: Avădăni / Popovici

România: Ioniță (14/29), Coșerea-Pîtiu (2/12), Cepoi (0/2) – Stoican 8/11 (2/2 din 7m), Rusu 5/6, Andrei 4/7 (1/2 din 7m), Dobroiu 3/3, Roșu 3/6 (0/1 din 7m), Pakot 1/1, Istrate 1/1, Vasile 1/1, Sala 1/1, Radu, Manea, Dragomirescu, Oprișan. Antrenori: Alin Bondar, Rasmus Poulsen, Luminița Huțupan.

Foto copertă: Ionuț Greere – sportuldoljean.ro.

Galerie foto: Ștefan Ghiță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *